(gmtv.ge) İSMET ACAR, MEVLÜT ARTVINLI’NIN- მასალებით თურქეთშიც დაინტერესდნენ 

სააგენტოზე გამოქვეყნებულმა მასალამ საქართველოს ფარგლებს გარეთ მცხოვრებ იმ ადამიანებზე, რომლებიც მუდამ გულშემატკივრობენ ჩვენს ქვეყანას და უჩუმრად, უხმაუროდ ბევრ კარგ საქმესაც აკეთებენ, საკმაოდ დიდი რეზონანსი გამოიწვია და წარმოიდგინეთ, არა მხოლოდ ჩვენთან. როგორც აღმოჩნდა ამ მასალებით თურქეთშიც დაინტერესდნენ, რადგან ორი პიროვნება-ისმეთ აჯარი და მევლუდ ართვინელი სტამბულში ცხოვრობენ, თუმცა ფესვებით საქართველოსთან არიან დაკავშირებულნი.

ამ დაინტერესების გათვალისწინებით ჩვენ მასალებს ახლა თურქულ ენაზე ვაქვეყნებთ.

06 Kasım 2017 GEOMEDIATV

İSMET ACAR –- GÜRCÜSTAN’DAN UZAKTA ÜLKEMİZE FAYDALI İŞLERİ SESSİZ OLARAK YAPANI TANIMIŞ OLUNUZ

Gürcüstan’dan uzakta, yurtdışında kendi memleketi çok seven ve hiç kimse bilmeden onun için  iyilik yapan insanlar vardır.  Bügün anlattığım adamın  kökleri Kutaisi şehrine bağlıdır, kendisi Türkiye’de yaşayıp Gürcüstan için önemli ve büyük işler yapmaktadır.

Ajansımızda Teimuraz Şaşiaşvili ile  ferdi konuşmakta bahsetmeden önce biz de o adam hakkında birşey bilmiyorduk.  Çok enteresan şeyleri duymuş olduk ve geniş cemiyete kendisi takdim etmeye kara verdik. İşbu büyük adam Türkiyede’ki Gürcü kütüphanesine sahip cıkmıştır ve nesline emsalsız yayınları korumaktadır. Fakat sadece Kütüphane değil…

Duymıyan olmasın,  Gürcü işi yapan Türk vatandaşı – İsmet Acar. İşte Teimuraz Şaşiaşvili’nin anlattığı hikaye:

-İsmet Acar bir İşadamıdır, bugünkü Gürcüstan’da çok insan için  işbu isim ve soyisim  birşey  söylemiyordur. Buna rağmen Gürcüstan için çok önemli ve büyük işlerin yapılması doğrudan dogruya İsmet Acar ismine bağlıdır. Sayın İsmet Bey şimdi İstanbul’da oturuyor, aslen Acar bölgesindendir, soyadı da “Acar” bu yüzden koyulmuştur, aynı zaman söylememiz gerekir, ki İsmet beyin kökeni Kutaisi şehrine de bağlıdır.  Kendisi hem mümtaz Türk hem de mümtaz Gürcü devlet adamıdır. Gürcüstan’ın zor günlerinde İsmet Acar hem ülkemize hem de çok Gürcü ailesine yardım elini uzattı. İstanbul’daki bulunan Gürcü Kütüphanesine sahiplik etti. İşbu Kütüphane sayesinde İstanbul’da asırlar boyunca  Gürcü kitapları toplama geleneği olduğunu anlıyoruz. Ne mutlu bana ki kendi gözlerimle tarihi kitaplarla dolu işbu Kütüphaneyi görmüş oldum. Bizim için bu Kütüphane Gürcü Kültür haznesidir ve sağlam olarak bugüne kadar onun saklanma işinde sayın İsmet Acar’ın hakkı gerçekten büyüktür.  Türkiyede’ki Gürcü kilisesine de sahiplik etti.

İstanbul’da büyük bir alanı alıp “Acarkenti” kurmuştu, anladığımıza göre kentin adını da Acar sevgisinden koyulmuştur. Tiflis için Tskneti ne ise İstanbul için Acarkent de odur. Gürcü köklü işadamı tarafından tesis edilmiş kentte 70 binden fazla insan oturmaktadır. İstyanbul’daki işin gerçek ölçüleri anlamak için  işbu yeri ziyaret etmek gerekirdir. Gürcüstan toplumunun  böyle bir insan hakkında bilgi olmaması çok kötüdür ama daha kötüsü da var, ki böyle bir potansiyeli varolan devlet adamı Gürcüstan Hükümeti tarafından ülkemiz iyiliği   için gerekli şekilde değerlendirilmedi.

Ben ise kendisiyle Her Gürcü, Yurtdışındaki Evlatları ve Gürcüstan Dostlarının Kongresi hazırlandığında tanışmıştım, artık içten bir dostum olduğundan  çok mutluyum.  Çevresindekilerden  duymuş oldum ki Gürcüstandan sadece kişisel isteklerle  geliyorlarmış, son yirmi yıl boyunca Merkezi ve Acar Hükümeti’nin  görevli kişileri tarafından ya özel yardım ya da borç olarak  milyonlarca alınmış oldu. Her halde bu yüzden onun adını anmayı değil susmayı tercih ederler. En önemlisi şudur ki kendisi de adını ağıza almamayı da tercih ederdir. Belki şuan anlattıklarımdan küs olabilir, ama gördüğüm ve  duyduğum şeylerden o kadar duygulandım ki, Gürcüstan halkı Gürcü işleri sessiz olarak yapan ve sonuna kadar yapmayı devam eden insanları bilmelidir,  daha fazlasını da yapabilirler, ama bazı insanlar buna engel oluyorlardır. Gürcüstan’da Acarkent gibi mahalleyi yapmak istemiş diye şaşakaldım, ne yazık ki olamamış, detayları da görüşmüşler,  Milyon dolardan fazlasını da ödemiştir ama “Gül Devrimi”  ile gelmiş olan hükümet kabul etmemiş, engel olmuş, kent inşaatı için ayrılmış alanı Saakaşvili tarafından Rus işadamına devredilmiştir. Evet, Saakaşvili Gürcü toprağı Putin’in dostu olan işadamına teslim etmişti! Bundan sonra İsmet Acar  Gürcüstan yönüne daha az bakıyordu. Şimdi de Batumu modern bir şehir haline getirmek isteğiyle doludur, ama… garantileri verememişlerdir, ki bu işten alınacak kazanç toplam Gürcüstan’da kalacaktı. Batum onun için öz şehir sayılmaktadır ve Niko Nikoladze’nin tasavvurundaki olan Batumun yapılması onun da düşüncelerindedir. Onun projelerinin  uygulanmasına elimizden geleni yapmaya hazır olmalıyız, ki  Gürcüstan’da gerekli,  ülkemiz gelişmesine elverişli projeleri yapmaya başlasın.

Ayrıca, İsmet bey yardımıyla İstanbulda Gürcü Kültür Merkezi yapılacaktır. Türkiye’deki son olaylar olmasaydı işbu Kültür Merkezi  projesi başlanmış olacaktı.  Ne de olsa kabul edelim ki İstanbul’da  Gürcü Kültür Merkezinin bulunması çok önemli  ve faydalı bir iş olacaktır.

Böyle Gürcü işine yararlı, ülkemize iyilik yapmaya hazır olan insan nasıl olur da Hükümet tarafından destek alamasın, potansiyeli gerekli şekilde değerlendirilmesın ve gücü sadece özel problemler çözülmeye kullanılsın?! Gürcüstan’a Demokratik armağanı vermeye niyet etmektedir. Ne demek olduğunu zamanında kendisi açıklayacaktır ve ben daha önce konuşmak istemiyorum.

İyi yaptınız ki işbu devlet adamıyla ilgilendiniz, okurlarınız kendisiyle tanışsınlar diye, ama ülkemize iyilik yapan aynı zaman kimsenin bilmediği başka insanlar da var Gürcüstan’ın dışında. İyi olacak onlara karşı ilgi  gösterirseniz, Gürcüstanı içten sevenleri araştırıp toplumumuza tanıştırsanız. Ayrı olarak şunu da bilmeniz gerekirdi, Türkiye’nin iki Cumhurbaşkanının Yaveri olan Mevlüt Artvinli Gürcüstana hizmette büyük yararlıklar göstermişti. Bunu söylememekten yapamazdım.  Kendisi İsmet Acar’ın yanında olarak Gürcü işlerinin yapılmasına hep yardım etmektedir.  Bu mevzuda ayrıca duracağız, ama mutlaka söylememiz gerekir ki Gürcücenin Türkiye’de  öğretilmesi mevlüt Artvinli’nin meziyetidir. Eğer bir fırsat olursa onun hakkında ayrı olarak konuşacağım.

Konuşmamızın sonunda dikkatımı çeken şey hakkında söylemek isterdim. Çevresindekilerden  duymuş oldum ki Gürcüstani ziyaret etmekten uzak durup şöyle anlatıyormuş:

-“ Gürcüstan’a gelmek zor olur, çünkü her yürürlükteki olan Hükümet öncekinin kovulmasından gurur duymaktadır. Ülkenin gelişmesine değer vermekle değil önceki Hükümetin yanlışlıklarına değer vermekle ve  eski Hükümetin ülkenin dışına kovulmasıyla  meşguldür. Başka ülkelerde böyle ise Gürcüstan’ın böyle olmasını görmek istemezdım”-diye söylemiş. Bu sözlerle herşey anlaşılabilir.

İlginiz olursa diğer ülkelerde yaşayan Gürcülerle tanıştırayım sizi. Yaşadığı ülkelerde  onlara karşı saygı beslemektedirler, ülkemizde ise onların hakkında hiç kimsenin haberi yok bile. Beraber olursak, dayanışmamızla ülkemiz için çok iyi işin başlangıcı da olabilecektir. Bu yüzden adıgeçen kongreyi düzenlemek isteriz. Buna Patrik İlia II –nin kabulü de var ama hükümetimiz hareketsizdir”.

İsmet Acara Temur Şaşiaşvili tarafından hediye olarak “Miniatura” yayınevinde yapılmış, dünyada en minik “Kaplan Postlu Şövalye” kitabı teslim edilmiştir. Anlattığına göre ismet bey Şota Rustaveli’nin şaheserinin o kadar minik şeklinde olmasına hayran olmuştu ve Gürcüstan hakkında konuşurken yüzünde farklı bir gülümseme ve gözlerinde sevinç gözyaşı varmiş.

“Ülkemizin iyiliği için Gürcüstan Hükümeti Büyük potansiyele sahip insanları   aramalıdır

Kasım 9, 2017 GEOMEDIATV

İstanbul’da yaşayan, kökleri Gürcüstan’a bağlı işadamı İsmet ACAR hakkında biraz once medyada yayınlanmış yazı büyük ilgiye ve rezonansa neden oldu.

http://www.gmtv.ge/32193-2/ bakınız

Daha fazla bilgi almak için Sn. Temur Şaşiaşvili’yi aradık. Özellikle de kendisinden mülakat aldığımızda  “Gürcü işini  sessiz yapan” İsmet Acar’ın yanında Mevlüt Artvinli’nin  olduğunu anlattı.

Temur Şaşiaşvili’yi aramadan önce elimize düşmüş olan Türk gazetelerine baktık. Gazetelerde ise konuştuğumuz insanların çalışmalarıyla ilgili birçok makale varmiş.

Temur Şaşiaşvili’yle Gazetelerde yayınlanmış olan “Misbahçem” hakkında bahsetmeye başladık.

  • Iyi ki siz ve toplumumuz anlattığım insanlarla ve yaptıkları işlerle ilgilendirmişsiniz. Bahçe hakkında konuşmaya başlamadan once küçük bir tanıtım yapmak isterdim. Sn. Roman Rurua’nın kitabını tarafımdan Sn. Ismet Acara verilmişti. Kendisi hayran kaldı. Kitabı Sn. Mevlüt Artvinli’ye da vermiş oldum. Mevlüt Artvinli gerçekten büyük bir adamdır ve ikisi de yanyana Gürcüstan için çok önemli işleri yapmaktadırlar. Çöl olduğu bir yerden Roman Rurua’nın yaptığı cennet hakkında anlattım kendilerine ve bir benzetme yaptım, ki ismet ACAR tarafından bir kent yapılmıştır ve insanlar Acarkentte yaşadığından guru duyuyorlardr.  Verdiğim kitabı iyice inceledikten sonra beni  sizin sorduğunuz bahçeleri keşfetmeye davet ettiler. Kendi gözlerimle bu mucizeyi gördüm. Bu yıl elma hasadı en az  200 ton, kiraz – 130 ton,  kivi ise 10 ton olacaktır. Cöl gerçekten cennete dönmüş ve bildigime göre Gürcüstan’da aynısını yapmak istiyorlarmiş. Ama bunu yapma hakkını vermediler.

Eski Hükümetimiz engel olduğundan dolayı yine darılmış mı, haberiniz var mı? Gürcüstan’a yeniden gelmek ve yeni projeleri yapmayı düşünüyor mu?

  • Önceden de söylemiştim, Gürcüstan’da Acarkent gibi mahalleyi yapmak istemiş diye şaşakaldım, ne yazık ki olamamış, detayları da görüşmüşler, 20 Milyon dolardan fazlasını da ödemiştir ama “Gül Devrimi” ile gelmiş olan hükümet kabul etmemiş, engel olmuş, kent inşaatı için ayrılmış alanı Saakaşvili tarafından Rus işadamına devredilmiştir. Evet, Saakaşvili Gürcü toprağı Putin’in dostu olan işadamına teslim etmişti! Bundan sonra İsmet Acar  Gürcüstan yönüne daha az bakıyordu. Şimdi de Batumu modern bir şehir haline getirmek isteğiyle doludur, ama… garantileri verememişlerdir, ki bu işten alınacak kazanç toplam Gürcüstan’da kalacaktı. İşte bu yüzden, böyle insanlar Gürcüstan’a dogru baksınlar diye elimizden geleni yapmalıyız. Büyük insanların işbirliği olsun diye kendilerini Sn. Rezo Çheidze ve Sn. Merab Berdzenişvili ile tanıştırmak isterdim. Tekrar söylerim ki İsmet Acar ve Mevlüt Artvinli gibi devlet adamların gücü kişisel çıkarlara değil ülkemizin Gürcüstan’ın ihtiyaçlarına  kullanılmalıdır.

Temur bey, şimdi  ve önceden de söylemiştiniz ki Gürcüstana yakınlık duyan çok insanlarla görüşmüştünüz yurtdışında

  • Evet, Her Gürcü, Yurtdışındaki Evlatları ve Gürcüstan Dostlarının Kongresi hazırlandığında tanışmıştım böyle insanlarla. Ismet Acar Gürcü Vakfı’nın Başkanıdır. İşbu Vakıfta Gürcüstan’a yakınlık duyan yaklaşık 30 üye vardır.  Her Yılbaşında genişletilmiş bir toplantı yapılmaktadır. Gelecek Ocak ayında da öyle olacak, bu toplantıya ben de katılacağım cünkü bu kadar önemli iş yapan insanların konuşmaları ve tartışmalarını duymaktan mutluluk duyuyorum.

Türkiye’den başka hangi ülkelerde görüştünüz böyle insanlarla?

  • Bir gerçek vereceğim size – Dünya Antartika Araştırma Merkezi’nin Gürcü Yönetmeni olduğunu Gürcüstan vatandaşlarının çoğu bilir mi sizce? Fikir de proje de Gürcü’ye aittir, ABD Hükümeti tarafından Merkezi inşaatına 20 milyar Dolar verilmişti. Ya da Moskova’daki iş yapan Soso Ordjonikidze – şehrin içinde şehir yaptı. Moskova’da “Londoncity” gibi büyük bir kent “Moskovacıty” kuruldu, bunun için 80 milyar  yatırım yaptı, ayrıca sözkonusu işadamı Gürcüstan’da da çok iş yapmaktadır ama bir yerde görünmüyordur, daha fazlası yardım etmek yerinde daima engellenir. Aynı zaman, Atina kentinde Gürcü Kültür Merkezi’nin Başkanı – prof. Avtandil Mikaberidze, Kiyev Şehrinde  Gürcü Kültür Merkezi “Lazika”’nın Kurucu Zurab Mikava.

Dört büyük ülkede – Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Belorusya’da  Güreşçiler Federasyonu Başkanı Gürcüstan’a bağlı insanların oduğunu az  bilen var ülkemizde. Oralarda onların büyük yetkileri vardır. Ülkemiz için çok iş yapmışlar ve bugüne kadar yapmaktadırlar. Bunu ayrıca konuşmamız gerekir.

Kısaca,  hangisini söylerim bilmem, 80-den fazla ülkede Gürcüler yaşarlardır, orda şöhretli olanlar kendi memlekette  kendilerini kimse bilmez. Bu yüzden, ülkemizin geleceğine temel hazırlamak amacıyla, söylediğim Kongreyi düzenlemek isterim. Birleşme zamanı, Gürcüler arasındaki bağları güçlendirme zaman, kendini değil Gürcüstan’ı düşünme zamanı geldi.

ჩვენს ქართველ მკითხველს კი გთავაზობთ მასალების ლინკებს, რათა თუ არ გინახავთ ახლა გაეცნოთ ამ ადამიანებს და თუ წაკითხული გაქვთ, კიდევ ერთხელ გავიხსენოთ ისინი.

იხ.

http://www.gmtv.ge/32193-2/

http://www.gmtv.ge/32366-2/

 

Facebook Comments
მეტი

მსგავსი სიახლეები

კომენტარის დატოვება

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *